Allergie en KNO-klachten

 

Wat is allergie?

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen zoals stuifmeel van grassen of bomen, producten van de huisstofmijt (huisstof) of dieren (hond, kat). Deze stoffen, die altijd een specifiek eiwit bevatten, worden allergenen genoemd. Omdat deze allergenen in de lucht voorkomen en ingeademd kunnen worden via de neus, geven ze bij mensen met een allergie voor deze stoffen een ontstekingsreactie van het slijmvlies in de neus. Deze ontstekingsreactie heet allergische rhinitis. De symptomen van een dergelijke ontstekingsreactie zijn neusverstopping, jeuk en niezen, snotteren, tranende en jeukende ogen, en jeuk of kriebel in de keel. Ook kunnen er algemene klachten ontstaan zoals vermoeidheid en hoofdpijn.

Wat zijn de belangrijkste allergenen?

De belangrijkste oorzaken van allergische aandoeningen zijn de huisstofmijt en de graspollen. Dierlijke producten, zoals huidschilfers van katten, honden, paarden en knaagdieren, kunnen ook allergische klachten veroorzaken.

Huisstofmijt

De huisstofmijt is een spinnetje van minder dan een halve millimeter groot en is met het blote oog niet te zien. Het diertje komt in alle Nederlandse huizen voor en leeft voornamelijk in het bedmatras waar het meestal warm en vochtig is. Dit is de ideale leefomgeving om te gedijen. Daarnaast vinden we de huisstofmijt in mindere mate in knuffels en de vloerbedekking. De huisstofmijt voedt zich voornamelijk met huidschilfers. Het beestje is het hele jaar aanwezig maar hun aantal neemt in de herfst toe.

De graspollen (het stuifmeel van gras) komen in de lucht wanneer het gras in bloei staat. Daarom komen klachten die ontstaan door een allergie voor graspollen alleen in het voorjaar en in de zomer voor. De benaming hooikoortsGraspollen (grasstuifmeel)

verwijst dan ook naar dit seizoen, dat vroeger ook wel het hooiseizoen werd genoemd.

Er is een App beschikbaar die aangeeft wat de pollenconcentratie bij u in de buurt is.

Worden alle neusklachten veroorzaakt door allergie?

Niet alle neusklachten worden veroorzaakt door allergie. Neusklachten kunnen ook veroorzaakt worden door infecties, irriterende stoffen en afwijkingen in de bouw van de neus. De bekendste infectie van de neus is een verkoudheid. Een gewone verkoudheid is binnen één week weer over. Sommige mensen reageren sterk op niet-allergische prikkelende stoffen (irritantia) zoals tabaksrook, (verf)luchtjes, mist en temperatuurwisselingen met neusverstopping, niezen en/of ‘loopneus’. Dit wordt niet-allergische rhinitis genoemd of hyperreactiviteit. De neusklachten van allergische en niet-allergische rhinitis kunnen op elkaar lijken. Bij veel mensen worden klachten zowel door allergische stoffen als door irritantia veroorzaakt.

Hoe onderzoekt de KNO-arts of er sprake is van allergie?

Uit een bloedmonster kan bepaald worden voor welke stoffen men allergisch is. Het duurt ongeveer een week voor de uitslag bekend is. Een andere mogelijkheid is het verrichten van huidtesten. Hierbij wordt met behulp van prikjes, kleine hoeveelheden van de stof waarvan een allergie wordt verwacht, in de huid gebracht. Wanneer er inderdaad sprake is van een allergie zal de huid op die plaats rood worden en jeuken.

Therapie

1. Contact met het allergeen vermijden

Het meest voor de hand liggend is natuurlijk het vermijden van het contact met het allergeen. Dit is in de praktijk echter vrijwel onmogelijk. Tijdens het hooikoortsseizoen zijn er dagelijks berichten te beluisteren of te lezen op internet over het aantal pollen in de lucht en worden er adviezen gegeven om bij zware hoeveelheden binnen te blijven. Voor de huisstofmijt zijn huisstofmijtwerende matrashoezen en kussenslopen beschikbaar.

Voor mensen met hooikoorts is het verstandig om op sommige droge en zomerse dagen wanneer er veel pollen in de lucht zijn, binnen te blijven. U kunt informatie en advies hieromtrent verkrijgen op de Pollen Informatie Dienst van het LUMC of op buienradar.nl.

2. Medicijnen

Behandeling van de allergie met medicijnen kan op twee manieren.

  1. De medicijnen gericht op het verminderen van de klachten (symptomatische therapie). Dat wil zeggen, u zult niet van de allergie genezen, maar de klachten nemen af of verdwijnen. Nadeel is dat wanneer u stopt met inname van de medicijnen, de klachten weer terug komen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn neussprays of tabletten, of een combinatie hiervan.
  2. Medicijnen om het afweersysteem te herstellen, de immunotherapie

Immunotherapie

Bij immunotherapie wordt een kleine hoeveelheid van de stof waarvoor u allergisch bent toegediend. Deze toediening kan ofwel plaatsvinden met onderhuidse injecties of doormiddel van druppels of smelttabletten in de mond. Immunotherapie moet minimaal 4 jaar duren om het gewenste effect te bereiken; genezing van de allergie waardoor medicijnen niet meer nodig zijn.

Voor welke vorm van immunotherapie u het best in aanmerking komt kunt u bespreken in overleg met uw KNO-arts.