Neusdruppels 

 

Neusdruppels zijn in iedere drogist op apotheek te verkrijgen en hebben een snel effect op neusverstopping. Te veel neusdruppels kan echter leiden tot toenemende klachten van neusverstopping.

Neusdruppels zijn niet verantwoordelijk voor het deels verdwijnen van het tussenschotje. Cocaïne en extreem neuspeuteren zijn daar wel boosdoeners van.

Toch heeft het gebruik van neusdruppels wel gevolgen. Zo verandert het slijmvlies in de neus bij langdurig gebruik en raken de trilhaarcellen enigszins beschadigd. Zonder trilharen bent u vatbaarder voor bijvoorbeeld infecties. Maar, zodra u stopt met neusspray’s herstellen de cellen zich weer. Er treedt dus geen blijvende schade op.

Verder gaat ook het verhaal dat de bloedverdunnende werking van neusspray’s risico’s geeft op bloedpropjes. Hiervan is volgens Evert Rijntjes niks bekend. Wel kun je neusbloedingen krijgen, door te sprayen op een geïrriteerde plek van het neusslijmvlies.

Neusspray bevat de stof xylometazoline. Deze stof kan gevolgen hebben voor de hartfrequentie en het samentrekken van de hartspier. Dit gebeurt gelukkig alleen bij extreme hoeveelheden. Kinderen zijn hier echter gevoeliger voor, maar alleen bij extreem veel gebruik is.

'Afkicken'

Ondanks dat de gevolgen van langdurig gebruik van neusspray niet dramatisch zijn, is 'afkicken' bij verslaving natuurlijk wel altijd beter. Dit kan door simpelweg een week niet toegeven, en dus een week lang het product niet te gebruiken. Ook kunt u 'afkicken' met behulp van uw KNO-arts die medicijnen kan voorschrijven die u daarbij helpen.

Gebruik van neusspray

Neusspray is goed te gebruiken bij een verkoudheid. Maar gebruik het dan niet langer dan een week.