Snurken

 

Inleiding

Snurken komt voor op alle leeftijden maar op oudere leeftijd neemt het snurken toe en wordt het snurkgeluid harder. Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer 1 op de 5 mannen en 1 op de 10 vrouwen iedere nacht. Snurken ontstaat doordat de spieren in en rond de keelopening tijdens het slapen verslappen. Hierdoor wordt de keelopening kleiner waardoor de lucht er met kracht doorheen moet worden geperst. Het weke weefsel zoals huig, verhemelte en de wanden van de keelholte gaan daardoor trillen en dit veroorzaakt het snurkgeluid.

Wat maakt snurken erger?

Alcoholgebruik, roken, het gebruik van kalmerende middelen en slapen op de rug kan snurken veroorzaken of verergeren. Overgewicht kan ook een rol spelen omdat er dan meer vet in de keel zit, waardoor het gehemelte en de tong dichter bij elkaar liggen.

Om te bepalen of u te zwaar bent kunt u aan de hand van uw lengte en gewicht de Body Mass Index berekenen.

Een verstopte neus door allergie, roken (irritatie van neusslijmvlies), neuspoliepen of een scheef neustussenschot kan ook bijdragen aan snurken. 

Hoe wordt vastgesteld waardoor ik snurk?

De KNO-arts zal u vragen stellen om er achter te komen welke factoren bijdragen aan het snurken. Daarnaast zal hij de neus en keel onderzoeken waarbij eventueel ook gebruikt gemaakt kan worden van een flexibele endoscoop om achter in de neus en in de keel te kunnen kijken.

De therapie en kosten

Het woord therapie impliceert dat snurken een afwijking of ziekte is. Dit is niet zo. Snurken zal geen negatieve invloed hebben op uw gezondheid of levensverwachting. Dit geldt ook voor uw bedpartner, degene die meestal klaagt over uw snurken. De zorgverzekeraar denkt daar net zo over en dat is terecht. Dit heeft als gevolg dat alle kosten die ontstaan door de behandeling van uw snurken voor uw eigen rekening komen.

De KNO-arts zal derhalve vooral adviezen geven om het snurken te verminderen.

Deze adviezen zijn:

  • Afvallen als er sprake is van overgewicht
  • Stoppen met roken
  • Geen alcohol voor het slapen gaan
  • Oordoppen voor de bedpartner! Goede oordoppen worden aangemeten door de audicien.
  • Eventueel aanmeten van een snurkbeugel, de MRA

Snurkbeugel

Het effect van de MRA wordt bereikt door de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak naar voren te laten komen. Hierdoor neemt de spierspanning in de mond-keelholte toe en daardoor ook de ruimte om door te ademen. Dit heeft als gevolg dat het snurken minder wordt. Daarnaast zal met het naar voren komen van de onderkaak ook de tong naar voren gaan wat ook weer meer ruimte in de mond-keelholte veroorzaakt. Het apparaat wat de onderkaak (mandibula) naar voren kan brengen (repositioneren) heet een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).undefined

Dit apparaat bestaat uit een kunststof boven-en onderafdruk wat over de tanden en kiezen past. Het apparaat wordt alleen ’s nachts gedragen waarbij het bovenste en onderste gedeelte met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt ervoor dat het onderste deel van het apparaat verder naar voren staat dan het bovenste deel. Op deze manier kan de onderkaak tijdens het slapen niet naar achteren zakken en wordt het snurken verminderd. Deze therapie is alleen geschikt voor mensen met een goed gebit.

Nadelen zijn:

  • Weinig verzekeraars vergoeden het apparaat.
  • Het apparaat moet iedere nacht worden gedragen.
  • Er kan irritatie of pijn ontstaan aan de tanden of kaakgewricht (meestal tijdelijk).
  • Het apparaat kan niet worden toegepast bij mensen met een gebitsprothese.

De MRA wordt op maat gemaakt wordt door een daartoe gespecialiseerde tandarts maar kan ook via internet worden besteld.

Obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS)

Wanneer snurken gepaard gaat met een ademstilstand die langer dan 10 seconden duurt, spreekt men van een apneu. Indien een dergelijke apneu vaker dan 10 keer per uur optreedt in combinatie met overmatige slaperigheid overdag, spreekt men van het slaap-apneusyndroom. Zie de pagina over het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS).