Nieuwe vorm van immunotherapie voor graspollenallergie (hooikoorts)

 

Graspollenallergie (hooikoorts) is een veel voorkomende aandoening. Vanaf april tot en met september hebben mensen met een graspollenallergie last van jeuk in de neus, ogen en keel maar ook neusverstopping of hoofdpijn. In het algemeen is de aandoening goed te behandelen met medicijnen zoals neussprays of tabletten of een combinatie hiervan. Daarnaast is het ook mogelijk de aandoening te genezen met immunotherapie. Met immunotherapie wordt met behulp van injecties onderhuids, kleine hoeveelheden graspollenextract toegediend wat uiteindelijk lijkt tot gewenning van het lichaam aan de graspollen in het graspollenseizoen.
Nadeel van de deze vorm van immunotherapie is de duur en het aantal benodigde bezoeken aan meestal het ziekenhuis. De duur is minimaal 3 jaar en er zijn zo'n 52 bezoeken nodig.

Recent is aangetoond dat door het toedienen van een graspollenextract in een lymfeklier in plaats van onderhuids, hetzelfde effect wordt bereikt, maar in een tijdsbestek van 3 maanden en slechts met behulp van 3 injecties. De injecties vinden plaats in een lymfklier in de lies. Deze klier wordt opgezocht met behulp van echografie.

Om te bezien of een dergelijke therapie ook in Nederland een plaats kan vinden en omdat de resultaten veelbelovend zijn, zijn de KNO-artsen van KnoCare een onderzoek gestart. Personen met uitsluitend een allergie voor graspollen (een monoallergie), dus niet daarnaast ook nog voor bijvoorbeeld huisstofmijt of boompollen, komen hiervoor in aanmerking. Wanneer u denkt te voldoen aan onderstaande criteria kunt u contact opnemen met een van de KNO-artsen in het HagaZiekenhuis of MCH.
U kunt ook een e-mail sturen naar grasallergie@gmail.com

Dit onderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische Commissie Zuid-Holland

Criteria voor deelname aan het onderzoek

  • U bent ouder dan 18 jaar 
  • U heeft een graspollenallergie die niet eerder is behandeld met prikken (immunotherapie) 
  • U heeft geen andere allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of boompollen 
  • U bent niet zwanger 
  • U bent gezond 
  • U heeft geen astma 
  • U heeft geen chronische ontsteking van de neusbijholten 
  • U gebruikt geen medicijnen die de afweer onderdrukken 
  • U bent niet ouder dan 50 jaar.

Voor meer informatie, zie proefpersoneninformatiebrief.