Ontsteking van de gehoorgang (otitis externa)

 

Inleiding

Een ontsteking van de gehoorgang (otitis externa) betreft een ontsteking van de huid van de gehoorgang en meestal ook het trommelvlies. Het middenoor, de ruimte achter het trommelvlies, doet niet mee. Er is dus geen sprake van een middenoorontsteking.

Klachten en verschijnselen

Dit type oorontsteking komt in een natte en een droge vorm voor. De droge vorm gaat gepaard met jeuk, pijn en een rode en/of een gezwollen gehoorgang met schilfering. Bij de natte vorm is sprake van een forse pijnlijke rode gehoorgang. Daarbij is de gehoorgang vaak nat en komt er soms pus uit.

Oorzaken

Het frequent schoonmaken van de gehoorgang met de vinger of met wattenstokjes is de meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van een otitis externa. Door dit actief schoonmaken verwijderd u de beschermende vettige laag, het oorsmeer. Hierdoor ontstaan scheurtjes in de huid, die de gehoorgang bedekt. De gehoorgang kan ontsteken als de scheurtjes geïnfecteerd raken met bacteriën, of schimmels. Ook kan een ontsteking ontstaan door vaak te zwemmen in combinatie met een hoge buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Stoffen die de gehoorgang irriteren - bijvoorbeeld haarspray en haarverfstoffen - kunnen ook een oorzaak zijn. In een enkel geval kan een contactallergie voor een gehoorapparaat, of oordruppels een ontsteking veroorzaken. Tot slot ontstaat er soms een ontsteking door een haarzakje, dat geïnfecteerd is geraakt. Er is dan sprake van een steenpuist in het oor. Sommigen hebben van nature een erg smalle gehoorgang waardoor een ontsteking gemakkelijker optreedt. In alle gevallen is de huid van de gehoorgang beschadigd geraakt.

Behandeling

De KNO-arts zal de uitwendige gehoorgang schoonmaken en een recept voorschrijven voor oordruppels. De oordruppels kunnen corticosteroïden bevatten tegen de jeuk en antibiotica om de infectie tegen te gaan. De pijn wordt behandeld met een goede pijnstiller. Het oor mag niet nat worden. Dit betekent, dat u voorzichtig moet zijn met douchen en haren wassen en dat er niet gezwommen mag worden.

Wanneer de ontsteking dusdanig is dat oordruppels niet het gewenste resultaat zullen geven, zal uw KNO-arts het oor eerst behandelen met een tampon. Deze tampon bevat antibiotische zalf en een middel tegen jeuk en zwelling. Na een paar dagen zal de tampon worden verwijderd en het oor opnieuw schoongemaakt en beoordeeld worden.

Wanneer een smalle toegang tot de gehoorgang de oorzaak van ontstekingen blijkt te zijn, kan uw KNO-arts voorstellen de gehoorgang ruimer te maken. Deze kleine ingreep  wordt poliklinische in locale verdoving uitgevoerd.

Ernst en beloop

Een uitwendige oorontsteking is pijnlijk gedurende enkele dagen. De aandoening geneest met behandeling meestal binnen 7 tot 14 dagen. Er is een vrij grote kans op een herhaling (recidief).

Wat kunt u zelf doen?

  • Vermijd het reinigen van de gehoorgang. Dus ook niet met een wattenstokje in het oor! Het oor is in staat zichzelf te reinigen

  • Vermijd water in de gehoorgang.

  • Vermijd bij irritatie of een vermoeden op contactallergie het betreffende product en laat uw hoortoestel eventueel nakijken.