Trommelvlies en laser

Inleiding

De indicatie voor laserbehandeling van het trommelvlies is eigenlijk dezelfde als die voor het plaatsen van een trommelvliesbuisje. Kort samengevat gebruikt de KNO-arts de laser om chronische middenoorontstekingen te behandelen. Aangezien voor het plaatsen van een trommelvliesbuisje bij kinderen vrijwel altijd een narcose met dagopname nodig is ontstond er behoefte om na te gaan of dit in locaal verdoving zou kunnen. Onderzoek heeft aangetoond dat bij kinderen met behulp van de laser veilig, effectief en zonder narcose een gaatje in het trommelvlies kan worden gemaakt.

Wanneer uw kind een middenoorontsteking heeft waarbij medicijnen niet het gewenste resultaat hebben gebracht, kan de KNO-arts van het HagaZiekenhuis u twee behandelingen voorstellen:

  1. het plaatsen van een trommelvliesbuisje of,
  2. het uitvoeren van een laserbehandeling.

Om voor uw kind de juiste keuze te maken is het van belang dat u een aantal vragen beantwoordt waaruit de KNO-arts kan opmaken wat de succeskans van behandeling is voor het plaatsen van een buisje of het uitvoeren van de laserbehandeling. Op die manier komt de KNO-arts samen met u tot de best mogelijke behandeling voor uw kind.

De laserbehandeling voor middenoorontstekingen kan ook worden toegepast op volwassenen. De kans op succes kunt u ook op deze website berekenen.

De procedureLaserbehandeling bij kinderen

Omdat voor de laserbehandeling een algehele narcose niet nodig is zal voor het verdoven van het trommelvlies veel aandacht worden besteed. De verdoving gebeurt met behulp van oordruppeltjes waarin een verdovingsmiddel is opgelost. De oordruppels worden ingebracht door de KNO-arts. Uw kind ondervindt hier geen hinder van. De druppeltjes zullen 45-60 minuten moeten inwerken voor het optimale resultaat.

Nadat de trommelvliezen goed verdoofd zijn vindt de laserbehandeling plaats. Uw kind zit hierbij in de stoel of bij u op schoot. De KNO-arts brengt een apparaatje in de gehoorgang waarmee het trommelvlies zichtbaar wordt gemaakt. Dan drukt de KNO-arts op een voetpedaal waarbij er in een fractie van een seconde de laser een rond gaatje in het trommelvlies brandt. Soms voelt uw kind dit als een klein prikje en soms wordt er een plof gehoord. Uw kind kan hiervan schrikken. Het gaatje dat de laser in het trommelvlies maakt is 2-3 mm in doorsnede. 

Uw kind zal weinig tot geen last van de behandeling ondervinden. Na de behandeling is het belangrijk dat er gedurende twee weken geen water in de oren komt. Gebruik hiervoor tijdens het douchen of baden witte watten met vaseline of oordopjes in de oren. In feite gelden dezelfde regels als die na het plaatsen van een trommelvliesbuisje.

Op het druppelflesje staat: “ niet gebruiken bij een gaatje in het trommelvlies”.

Indien de KNO-arts het oor heeft beoordeeld of wanneer er een loopoor is kan het oor gedruppeld worden.