Chirurgische behandeling van Ménière

 

De ziekte van Ménière is een vervelende aandoening waarbij patiënten aanvalsgewijze draaiduizeligheid hebben samen met gehoorvermindering, oorsuizen en druk op de oren. Behandeling met medicijnen is tot nu toe wisselend succesvol geweest.

Sinds enkele jaren is er door een nieuw inzicht in de ontstaanswijze van Ménière een veelbelovende operatie mogelijk. Saliba heeft hier in een recent artikel over gepubliceerd. Van de eerste 145 patiënten die in Canada en Nederland geholpen zijn, heeft 95% geen last meer van de ziekte. Omdat deze resultaten bijna te mooi zijn om waar te zijn zal binnenkort in Montreal, Grenoble, Parijs en den Haag begonnen worden met een nieuwe studie naar deze nieuwe behandeling. Deelnemende KNO-artsen zijn Mw. Dr Kruijt uit het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, Dr. Holm uit Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en Dr. Blom uit het HagaZiekenhuis den Haag. De operaties vinden plaats in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Inmiddels zijn in Den Haag drie patiënten succesvol geopereerd.

Een klein deel van een dergelijke operatie is te zien op deze video.

Uitgebreidere informatie vindt u hier.

Algemene informatie over Ménière is te vinden in dit artikel.

Recent heeft deze ingreep de interesse van de pers gewekt. Zie het bericht in het Algemeen Dagblad van 25 augustus 2016. Als reactie hierop heeft het HagaZiekenhuis verdere informatie gegeven met de update: Pilot-studie ReinierHaga krijgt vervolg.