Aanvullende informatie omtrent de chirurgische ingreep voor Ménière

 

Voorafgaand aan de opertie

Voorafgaand aan de operatie zullen de volgende onderzoeken plaatsvinden:

  • gehoortesten
  • evenwichtstesten
  • een CT scan van de oren
  • Enkele vragenlijsten

Tevens heeft u een gesprek met de anesthesist over de narcose.

De dag van de ingreep

Op de dag van de ingreep wordt u opgenomen en u blijft minimaal 1 nacht in het ziekenhuis. De redenen hiervoor zijn: mogelijke  draaiduizeligheid na de operatie door evenwichtsteentjes in de evenwichtskanalen. Deze draaiduizeligheid is  te verhelpen door u een aantal gecontroleerde hoofdbewegingen te laten maken. Daarnaast  zijn sommige mensen wat duf van de narcose. Pijn is in de meeste gevallen na oorchirurgie nauwelijks aanwezig. U krijgt van de anesthesist echter pijnstillers voorgeschreven die u zonodig kan gebruiken.

Na de ingreep

Na de ingreep: U heeft een hoofdverband om. Dit is om de postoperatieve zwelling van de huid tegen te gaan. Tevens kan er wat bloedverlies zijn uit de gehoorgang en de wond achter het oor. Het oor kan de eerste weken ook iets meer van het hoofd af staan. Het hoofdverband wordt voor ontslag gewisseld. U kunt ook een haarband meenemen zodat u niet met een nieuw hoofdverband naar huis hoeft. Sommige mensen hebben wat druk op het oor, meer last van oorsuizen, tijdelijk een wat verminderd gehoor en gevoelloosheid van het operatie gebied. Tot nu toe heeft zich dat bij alle patiënten in de loop van een aantal weken tot maanden volledig hersteld.

Weer thuis

Weer thuis mag u onder de douche en u mag de haren wassen. Liefst met een beker tegen de oorschelp zodat er geen water in de gehoorgang loopt. Vliegen is toegestaan. Ook mag u op het geopereerde oor slapen. Wij adviseren om in de eerste week geen zware inspanning te doen.

Eerste poliklinische controle

Het eerste controlebezoek op de polikliniek volgt een week na de ingreep. De wond zal geïnspecteerd worden, het tamponnetje dat in de gehoorgang is achtergelaten, wordt verwijderd. U heeft daarna geen verband of haarband om het hoofd meer nodig tenzij de wond nog wat gezwollen is.

En daarna

De meeste patiënten kunnen na een week weer hun normale routine oppakken. Sommigen hebben wel twee weken nodig. Gemiddeld zullen zes weken na de ingreep nieuwe hoortesten en vragenlijsten worden afgenomen. Als u verwezen bent door uw eigen KNO-arts zullen eventuele controles daarna weer via uw eigen KNO-arts lopen. Ook hier zullen na 1 jaar weer hoortesten en vragenlijsten worden afgenomen.

Overige vragen of opmerkingen kunt u via ons email adres kno@hagaziekenhuis stellen. Indien u wilt weten of u een geschikte kandidaat bent verzoeken wij u een afspraak te maken. Als u eigen KNO-arts al onderzoek zoals evenwichtstesten, hoortesten of CT-scan heeft laten maken willen wij u verzoeken om deze mee te nemen.

Tot slot

Sinds mei 2015 zijn in Nederland en België (Antwerpen) 45 patienten geopereerd. Van de 45 mensen zijn 36 mensen van de aanvallen van duizeligheid af. Zeven hebben nog steeds aanvallen maar wel minder. Drie patienten hebben drop attacks gekregen waarbij ze ineens vallen, bij twee patienten zijn deze drop attacks verdwenen. De ingreep kan lastig zijn. 10 mensen moesten opnieuw worden geopereerd, 8 vanwege problemen met de plaats en de sluiting van de clipjes en twee vanwege lekkage van hersenvocht.