Exostose (zwemmersoor of surfersoor)

Wat is een exostose?

meerdere exostosen

Een exostose is een goedaardige botaangroei van in het benige deel van de gehoorgang. De oorzaak hiervan is onbekend maar de bevinding komt nogal eens voor bij mensen die veel gezwommen hebben. Daarom heet deze aandoening ook wel zwemmersoor of surfersoor. In het algemeen geeft een exostose geen klachten. In sommige gevallen ontstaat er een ophoping van oorsmeer en dit kan leiden tot ontstekingen van de huid van de gehoorgang. Zo’n ontsteking heet een otitis externa. De behandeling bestaat dan uit pijnstillers en oordruppels. Soms is de aandoening erg hardnekkig en komt terug doordat de exostosen een goede afvoer van het oorsmeer uit de gehoorgang in de weg staan. In zulke situaties zal de KNO-arts adviseren de exostosen te verwijderen.

De operatie

Deze ingreep vindt onder algehele verdoving plaats (narcose). De huidsnede ligt achter de oorschelp. Via die route komt de KNO-arts in de gehoorgang uit. Nadat de huid van de gehoorgang is losgemaakt van het onderliggende bot is het mogelijk de exostosen te verwijderen. Dit gebeurt met een beitel en frees. Vervolgens legt de KNO-arts de huid weer terug op de oorspronkelijke plaats. Doordat de exostosen nu verwijderd zijn is de gehoorgang weer ruim geworden. Het verwijderen van de exostosen is een precisiewerk en daarom duurt een dergelijke operatie al snel 1-2 uur. Na de ingreep gaat u naar huis met het oor in een verband (tulband).

Op deze video is een voorbeeld te zien van een dergelijke operatie.

Na de operatie

Na 5-7 dagen volgt een poliklinisch bezoek. De KNO-arts verwijdert het verband en zal de gehoorgang inspecteren. Eventueel geeft hij/zij oordruppels mee als nabehandeling. Na ongeveer 2 maanden is de gehoorgang weer geheel rustig. U moet rekenen op 2-5 poliklinische bezoeken in de eerste 2 maanden na de operatie.