Meisje voor de oorschelpcorrectie

Oorschelpcorrectie (otoplastiek)

Inleiding

Oorschelpen vormen een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk. Zolang de vorm en proporties van de oorschelpen binnen de norm vallen, komen ze niet zo snel onder de aandacht. Ook mooie oren vallen dan niet op. Wanneer de oorschelpen te groot staan of een afwijkende stand hebben vallen ze wel op en kan dit niet meer in harmonie zijn met de rest van het gelaat.
Op jonge leeftijd kan een afwijkende stand van de oorschelpen aanleiding zijn tot gemene pesterijen en een groot gevoel van onzekerheid geven. Daarom kan vanaf de leeftijd van 5 jaar een oorschelpcorrectie plaatsvinden. In het algemeen wordt een oorschelpcorrectie uitgevoerd rond het 7e-8e levensjaar. Dit is de leeftijd waarop eventuele pesterijen op school beginnen.

Techniek

De oorschelpcorrectie bij kinderen vindt plaats in algehele verdoving. Met moderne en verfijnde technieken wordt de vorm van de oorschelp gecorrigeerd. Hiervoor worden onder andere hechtingen gebruikt, wordt overtollig kraakbeen verwijderd en wordt de oorschelp in z'n geheel dichter aan het hoofd vastgemaakt.
Na de ingreep wordt voor een paar dagen een hoofdverband gedragen.
De foto's zijn getoond met toestemming van de ouders.
 Meisje na de oorschelpcorrectie