Trommelvliesbuisjes

Inleiding

De indicatie voor het plaatsen van een trommelvliesbuisje is een chronische middenoorontsteking. Bij kinderen met een middenoorontsteking bestaat er een sterke relatie met een vergrote of ontstoken neusamandel.

Het trommelvliesbuisje 

trommelvliesbuisjeEen trommelvliesbuisje is gemaakt van kunststof. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert van 3 mm tot 12 mm. Op de foto rechts is het buisje blauw van kleur en rond en ligt op een liniaal om de grootte weer te geven.

Er zijn veel verschillende soorten trommelvliesbuisjes maar de werking van de buisjes is hetzelfde; zorgen voor een goede beluchting van het middenoor. In feite vervangt het trommelvliesbuisje tijdelijk de natuurlijk aanwezige buis van Eustachius.

De plaatsing van een trommelvliesbuisje

Trommelvliesbuisjes worden het meest toegepast bij kinderen. Daarvoor is meestal een algehele verdoving (narcose) noodzakelijk. Bij volwassenen kan plaatsing van  het buisje in locaalverdoving plaatsvinden.

Kinderen worden binnen het HagaZiekenhuis geopereerd in het Juliana Kinderziekenhuis. Nadat de KNO-arts in samenspraak met u tot een operatie heeft besloten krijgt u van de doktersassistente of secretaresse twee afspraken. Deze afspraken lopen via Bureau Opname in het Juliana Kinderziekenhuis.

 1. De eerste afspraak is voor het vooronderzoek bij de anesthesioloog. Dit is de dokter die de algehele anesthesie geeft (narcose).
 2. De tweede afspraak is de dag van de operatie.

Operatietechniek

Door de gehoorgang wordt een incisie gemaakt in het trommelvlies. Dit gebeurt onder een operatiemicroscoop. Nadat het vocht uit het middenoor is gezogen plaatst de KNO-arts het buisje in de incisie. Een ingreep in narcose vindt in dagbehandeling plaats. Dit betekent dat er geen overnachting in het ziekenhuis noodzakelijk is.

Voorlichting (kinderen)

Voorlichting is bij iedere ingreep van groot belang, zeker bij kinderen. Wanneer een kind een onderzoek of een behandeling in het ziekenhuis moet ondergaan kan dit spanning geven en beangstigend zijn.

Indien bij uw kind een buisje wordt geplaatst is het  van belang dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee geeft u uw kind de mogelijkheid zich voor te bereiden op dat wat komen gaat. U kunt een week van tevoren beginnen om uw kind in grote lijnen te vertellen dat het naar het ziekenhuis gaat. Een à twee dagen van tevoren vertelt u meer details. Probeer woorden te gebruiken die uw kind begrijpt.

Detail: trommelvliesbuisje in het oor

 

U kunt uw kind vertellen dat:

 • het voor een dag naar het ziekenhuis gaat omdat het trommelvliesbuisjes krijgt;
 • u zoveel mogelijk bij uw kind blijft om voor hem of haar te zorgen;
 • de dokter hem/haar in een ‘speciale slaap’ brengt en dat hij/zij daarom van te voren niets mag eten of drinken;
 • hij/zij door de ‘speciale slaap’ niets van de ingreep zal merken;
 • hij/zij na de ingreep een beetje pijn aan het oor kan hebben
 • hij/zij weer naar huis mag als de dokter het goed vindt. 

FAQ

 • Mag ik weer zwemmen? Antwoord: ja, twee weken nadat het buis
  je is geplaatst. Het buisje is dan voldoende vastgegroeid. In geval van een loopoor is het verstandig om niet te zwemmen. 
 • Zijn oordoppen nodig bij zwemmen? Antwoord: nee. In een groot onderzoek is vastgesteld dat oordoppen in het algemeen niet helpen. Sommigen kunnen baat hebben bij op maat gemaakte doppen. Dit zijn diegenen die telkens na zwemmen oorpijn of looporen krijgen. 
 • Wanneer mag men douchen? Antwoord: ja, de dag na de ingreep mag men douchen. Zorg er wel voor dat er geen water en zeep in de oren komt tot ongeveer een week na de ingreep.
 • Wanneer mag mijn kind weer naar school? Antwoord: de volgende dag. 
 • Er komt  bloed en of pus uit het oor, wat moet ik doen? Antwoord: indien het oor ontstoken was tijdens de ingreep of wanneer er veel vuil in de gehoorgang zat kan het oor enige tijd bloeden. Indien dit langer duurt dan 2 dagen is het beter contact op te nemen met het ziekenhuis. Een loopoor na het plaatsen van buisjes is vrij gebruikelijk. Indien het oor langer dan 3 dagen loopt of wanneer het oor loopt en pijnlijk is kunt u gaan druppelen met de druppeltjes van het recept dat u na de ingreep hebt ontvangen. Het oor moet minimaal 5 dagen gedruppeld worden. Indien het oor na 7 dagen nog niet droog is neem dan contact op met uw KNO-arts. 
 • Wat moet ik doen bij oorpijn? Antwoord: het oor is ontstoken of het buisje is aan het uitgroeien. Neem contact op met de huisarts of uw KNO-arts indien de klachten langer dan 3 dagen aanhouden.
 • Moet ik nog voor controle terugkomen? Antwoord: in de regel vindt halfjaarlijkse controle plaats totdat het buisje is uitgestoten. Het buisje groeit er in het algemeen vanzelf uit. Zijn er tussentijd
  s klachten, neem dan contact op met de polikliniek of huisarts.
 • Ik twijfel nog aan het gehoor. Wat moet ik doen? Antwoord: u kunt contact op nemen met het ziekenhuis en een afspraak maken voor een gehoortest met aansluitend een afspraak bij de KNO-arts.
 • Wat gebeurt er met het buisje? Antwoord: het buisje groeit vanzelf uit het trommelvlies en komt in de gehoorgang terecht. Meestal gebeurt dit in het tweede half jaar nadat het buisje is geplaatst. Vaak vindt u het buisje niet meer terug.
 • Mag ik vliegen? Antwoord: ja, door een buisje kan er geen drukverschil tussen buitenoor en middenoor worden opgebouwd en heeft men in de regel geen oorklachten last bij stijgen of landen.
 • Mag een kind naar school met een loopoor? Antwoord: ja, een loopoor is niet besmettelijk voor gezonde kinderen.