Trommelvliessluitingundefined

Een perforatie in het trommelvlies kan verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen kan een trommelvliesperforatie het gevolg zijn van een doorgebroken middenoorontsteking. Bij volwassenen kan een ongeval de oorzaak zijn. Een gat in het trommelvlies hoeft niet per definitie geopereerd te worden! Slechts wanneer het oor chronisch ontstoken is of wanneer de perforatie leidt tot gehoorvermindering kan een operatie overwogen worden. Een andere reden om de perforatie te sluiten is de wens om te kunnen blijven zwemmen zonder dat er oorontstekingen optreden ten gevolge van de trommelvliesperforatie.

De operatie

Afhankelijk van de grootte en lokalisatie van de perforatie kan de trommelvliessluiting op twee manieren worden verricht. De klassieke manier is in narcose en met behulp van een lichaamseigen spiervlies. Dit spiervlies of fascie wordt onder de perforatie gelegd.

Sinds oktober 2012 wordt in het HagaZiekenhuis een nieuwe techniek toegepast. In plaats van spiervlies wordt lichaamseigen vet gebruikt uit de hals. Voordeel van deze techniek is dat deze ook kan worden uitgevoerd in lokaal anesthesie, mits de persoon dat wil en daar geschikt voor is. Deze ingreep kan ook in algehele anesthesie worden verricht. De techniek wordt beschreven in een artikel. Nadeel van deze techniek is dat de succeskans wat lager is dan op de klassieke manier van opereren.

 

Succeskans

De kans van slagen van eeSuccesvolle sluiting van een trommelvliesperforatie met vet en hyaluronzuurn dergelijke operatie hangt met name af van de leeftijd. Bij volwassenen ligt de succeskans rond de 82%, bij kinderen rond de 80%. Dit is het gevolg van het feit dat kinderen vaker dan volwassenen verkouden zijn en een nog niet goed ontwikkelde en uitgegroeide buis van Eusthachius hebben. Op de foto's hieronder ziet u het resultaat van de trommelvliessluiting met vet. Na een aantal weken is het trommelvlies mooi gesloten (plaatje links onder).