Stemchirurgie stilstaande stemband

In het HagaZiekenhuis bestaat de mogelijkheid voor volwassenen om poliklinisch de stembanden ‘op te spuiten’. Patiënten met een stilstaande stemband kunnen de stembanden niet meer sluiten waardoor heesheid (dysfonie) optreedt. Omdat zij zich moeilijk verstaanbaar kunnen maken is spreken voor hen zeer vermoeiend. De zenuw die de betreffende stemband aanstuurt, kan beschadigd zijn door bijvoorbeeld schildklierchirurgie, een longtumor of een virus. Door een vulmiddel in de stemband te spuiten, wordt de heesheid aanzienlijk minder of zelfs opgeheven. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven voor de patiënt sterk, zowel door de verbetering in communicatiemogelijkheden alsook door de afname in moeheid.undefined

Het opspuiten vindt plaats op de polikliniek KNO. Allereerst zal de KNO arts uw neus, keel en hals verdoven met behulp van sprays en druppels in de neus en mond en een injectie in de hals. Met behulp van een fiberlaryngoscoop worden de stembanden in beeld gebracht. De KNO arts zal vervolgens de stembanden met een spuitje via de hals opvullen. Tijdens de ingreep is het belangrijk om de instructies goed op te volgen. In totaal duurt de behandeling ongeveer 20 minuten, het daadwerkelijk opspuiten enkele minuten. Meestal zal een kortwerkend vulmiddel gebruikt worden, dat circa 3 maanden in de stemband blijft waarna het resorbeert. Dit betekent dat het effect van het opspuiten weer langzaam verdwijnt. In enkele gevallen kan gekozen worden voor een langer werkend middel (1 jaar). De ingreep met het langere vulmiddel vindt echter altijd plaats op de operatiekamer onder algehele narcose.

Wie komen niet voor de behandeling in aanmerking

  • kinderen tot 16 jaar;
  • patiënten met een sterke neiging tot kokhalzen;
  • patiënten met een te dikke hals.

Hoe verloopt de ingreep?

Allereerst zal de KNO arts uw neus, keel en hals verdoven met behulp van sprays, druppels en een injectie in de hals. Met behulp van een fiberlaryngoscoop worden de stembanden in beeld gebracht. De KNO arts zal vervolgens de stembanden met een spuitje via de hals opvullen. Tijdens de procedure is het belangrijk om de instructies goed op te volgen. In totaal duurt de behandeling ongeveer 20 minuten, het daadwerkelijk opspuiten enkele minuten. Direct aansluitend zal u stemverandering bemerken. Het kan zijn dat de eerste paar dagen na het opspuiten het stemgeluid verslechterd is. Dit komt doordat het vulmiddel zich moet gaan verspreiden. Om de patiënt zo min mogelijk hinder te laten hebben van de heesheid zullen oefeningen door onze logopedist worden gegeven die patiënt thuis zal moeten uitvoeren.