Stemchirurgie

 

Stemchirurgie, ook wel microlarynxchirurgie genoemd, is de chirurgie aan de stembanden of strottenhoofd (larynx) die als doel heeft de stembandafwijking te verwijderen en de stemklank te verbeteren. Het belangrijkste symptoom bij stembandafwijkingen is heesheid. Enkel oorzaken van heesheid zijn:

Stembandknobbeltjes

Stembandknobbeltjes ontstaan meestal op de kinderleeftijd en zijn vaak het gevolg van hard schreeuwen of verkeerd stemgebruik. Vaak verdwijnen de stembandknobbeltjes spontaan met het ouder worden. Bij hardnekkige knobbeltjes kan logopedie helpen.

Reinkesoedeem

Reinkes oedeem is vocht in de stembanden. De meest voorkomende oorzaak is roken. De rook die de stembanden passeert voordat het in de luchtpijp komt is dusdanig irriterend dat er vocht onder het slijmvlies van de stembanden ontstaat. Dit geeft vaak de kenmerkende 'rokersstem'. Reinkes oedeem verdwijnt meestal vanzelf als het roken wordt gestopt maar kan wel maanden duren. Als het oedeem na een jaar nog steeds bestaat is stemchirurgie een optie om het vocht weg te halen.

Stilstaande stemband

Een stilstaande stemband leidt ook tot heesheid en soms ook tot een hoorbare, soms benauwde ademhaling. De oorzaak van een stembandstilstand kan een kwaadaardigheid zijn, andere oorzaken zijn een operatie in de borstholte, bijvoorbeeld hartchirurgie of een operatie aan de schildklier. Beide operaties kunnen de zenuw beschadigen die de stemband laten bewegen. De stembandoperatie die kan worden uitgevoerd heeft als doel de stemband meer naar het midden van het strottenhoofd te duwen zodat de andere, nog werkende stemband een beter contact krijgt. Een dergelijke operatie kan in algehele anesthesie worden uitgevoerd maar ook poliklinisch. Zie pagina stilstaande stemband.

 

Stembandcyste of poliep

Een stembandcyste geeft is goedaardig. De aandoening ontstaat spontaan en gaat meestal niet vanzelf weg.

Stemchirurgie geeft bij deze aandoening vaak een zeer goed resultaat. Via de volgende link ziet u een opname van het verwijderen van een poliep van de stemband.

Stembandtumor

Een tumor van de stemband komt gelukkig niet vaak voor. Er is een sterke relatie met roken. De klacht is meestal heesheid. 

undefined

De therapie is afhankelijk van de grootte van de tumor.

Na de stemchirurgie

Bij het operatief verwijderen van goedaardige stembandafwijkingen, zoals knobbeltjes, een cyste of poliep, ontstaat een wondje op de stembanden dat na afloop moet genezen. Om dit genezingsproces te bevorderen en de stemkwaliteit te verbeteren wordt na de operatie vaak stemrust voorgeschreven. 
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook echt helpt. Toch wordt door de KNO-artsen van het HagaZiekenhuis drie dagen stemrust geadviseerd. Dit houdt in dat gedurende die periode helemaal niet gesproken mag worden.

Bij verdenking op kwaadaardigheid volgt men een andere weg. Er moet dan weefselmateriaal worden verkregen om te onderzoeken met wat voor een tumor men te maken heeft. Afhankelijk daarvan volgt verder onderzoek en komt men tot een behandelplan. Zie ook kwaadaardigheid van het strottenhoofd.